Ana içeriğe atla

Dentikor Haber Sitesi Açıldı

Diş hekimliği ile ilgili haberler için mutalaka ziyaret edin: dentikor

Fizik Dersine Nasıl Çalışılır? | UMUT ÖNCÜL





Değerli Fizik Hacası Umut Öncül den bu sorunun cevabını alıyoruz.


Fizik dersi içeriği itibariyle çok çeşitlilik gösteren, aynı zamanda matematik bilgisi de gerektiren bir alandır. Ne yazık ki temel matematik bilgisi yoksunluğu çoğu zaman belimizi kırmaktadır. Öğrenciler matematik dersi çatısı altında çok üst düzey konuları öğrenip sorularını çözebilirken, temel matematik bilgisi gerektiren yerlerde hem yavaş hem de hatalı işlemler yapmaktadırlar. Onlara bu tip sorularda şöyle çözüm yapmalıyız diye gösterdiğimde çok şaşırmaktadırlar. Bana göre ilk problem temel matematik bilgisi ve işlem kolaylığı sağlayabilecek bazı yöntemlerin öğrenciye gösterilme zorunluluğudur.Genel anlamda ders çalışma teknikleri, çalışma ortamının yaratılması, ders çalışacak öğrencinin uyku açlık durumu veya moral durumu gibi öğelerin dışında benim konuşmak istediğim fizik dersini nasıl çalışacağımız yönündedir.
 
Sonrasında fizik dersinin formül olarak değil kavram olarak öğrenilmesi gerekliliğidir. Öğrencilerimiz bir konuya başlarken yapılan tanımlara çoğu zaman dikkat etmemekte gereken özenden çok uzakta hemen sonuç odaklı hareketler sergilemektedirler. Çoğu zaman ezberlenen formüllerin işi çözeceğini düşünüp bataklığa saplanıp kalmaktadırlar. Oysa tanımların öğrenilmesi ve konunun yavaşça bu temellerin üzerine kurulması gerektiğini görseler biraz daha zaman harcayıp kalıcı öğrenmeyi sağlayabilirler. Sonraki konularda da bu öğrenilenlerin nasıl işe yaradığını görürler.
 
Gelelim konu çalışıldıktan sonra nasıl ve hangi sırada örnek çözmek gerektiğine… İlk olarak konunun varsa formülünü basit şekilde uygulayabileceğimiz yerine koyma şeklindeki sorular olur. Yani sonucu direkt sayı olan sorular çözülmelidir. İkinci olarak basit oran soran sorular olmalıdır. Örnek olarak X ve Y iplerindeki gerilme kuvvetlerinin oranı kaçtır gibi sorular… Daha sonra karşılaştırma soruları dediğimiz X, Y ve Z iplerindeki gerilmeleri büyükten küçüğe sıralayınız şeklindeki sorulardır. Bu saydığım temel hareketleri yapan öğrenci belli bir soru sayısından sonra artık yavaş yavaş yorum yapmaya hazırdır. Yorum sorularının ilk aşaması artar, azalır, değişmez sorularıdır. Şu değişiklikten sonra X, Y ve Z iplerindeki gerilmeler nasıl değişir yapısındaki sorulardır.
 
Daha sonra öncül içeren sorular dediğimiz ya da öğrenciler arasında I, II, III soruları diye geçen sorular gelir. Bu grupta dikkat edilmesi gereken şey kendi içlerinde yine çözülme sırasının olduğudur. İlk olarak aşağıdakilerden hangileri doğrudur ya da yanlıştır soruları gelir. Daha sonra aşağıdakilerden hangileri kesinlikle doğrudur ya da kesinlikle yanlıştır soruları gelir. Son olarak aşağıdakilerden hangileri doğru olabilir şeklindeki sorulardır.
 
Soruları çözerken mutlaka bu sıraya uygun şekilde çözülmesi gerekir diye tavsiyede bulunmak isterim. Ancak öncesinde bahsettiğim gibi temel matematik bilgisi eksikliği, yöntem zayıflığı söz konusu ise mutlaka tamirat yapılmalıdır. Aksi takdirde öğrenci hızlı bir gelişme kaydetmekte zorlanacaktır…  

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fem Yayınları PDF | TÜM KİTAPLAR

Merhaba, Çoğu Fem Yayınları kitapları piyasada yok ama ben PDFleri burada topladım.  Bu sayfaya ekleyemediğim kitaplar var. Bu kitaplara Fem Yayınları kategorisinden ulaşabilirsiniz. Ulaşmak için tıklayın .  İyi çalışmalar... Son Güncelleme: 11.09.2017 Fem YGS Tarih Konu Anlatımı Fem YGS Simetri Matematik 1. Kitap Fem Dergisi 2009 Yılının Tüm Dergileri  Fem YGS-LYS Geometri Soru Bankası Fem YGS-LYS Fizik Soru Bankası Fem LYS Matematik İlk Adım Soru Bankası Fem LYS Matematik Soru Bankası Fem Matematik Anlatımlı Kitap 1 Fem Matematik Anlatımlı Kitap 2   Fem YGS Coğrafya Konu Özetli Soru Bankası Fem YGS Fizik İlk Adım Soru Bankası Fem YGS Geometri İlk Adım Soru Bankası Fem YGS Fizik Konu Anlatımı Fem YGS Simeti Coğrafya Konu Anlatımı Burada bulamadığınız kitapları KİTAP PDF kategorisinde bulabilirsiniz. KİTAP PDF kategorisine gitmek için tıklayın.

Dev YGS-LYS PDF Arşivi

Bilginize: Sayfadaki bağlantılarda beş saniyelik reklamlar vardır. İndirmede yaşadığınız her türlü sorunlar için yardı almak için buraya tıklayın ve bu formu doldurun. Merhaba arkadaşlar, Yaklaşık beş yüz tane kitap ile geldim. Güncel olamayanlar olabilir. Biz tarafından yayınlanan dokümanlar değil. Eski basım isteyen arkadaşlarda oluyor bu yüzden bulunması için ekledik. Başarılar, kolay gelsin... Körfez Yayınları 10. Sınıf Akıllı Defteri (2017) 4 Senansta Logaritma  (2017) Hasnaydmr Yayınları YGS Fizik %50 Çözümlü Soru Bankası Hasnaydmr Yayınları YGS Kimya %50 Çözümlü Soru Bankası Bilgi Sarmal Yayınları Paragraf Soru Bankası (2017) Üç Dört Beş Yayınları Matematik Soru Bankası(2016) Akıl Fikir Mektebi Konu Anlatım Soru Bankası Föyleri * Akıl Fikir Mektebi YGS-LYS Matematik Testleri (12 Fasikül) Altın Kalem 10. Sınıf Matematik Ders İşleme Sunuları Altın Kalem 9. Sınıf Matematik Ders İşleme Sunuları Birey LYS Matematik Geometri Ders Anla

LYS1 Deneme Sınavı Yayın İncelemesi | 345, APOTEMİ, METİN, DERECE...

Merhabalar, Hemen konuya geçiyorum: ÖSYM'ye yakınlıkta sıralama şöyle:  345 > Metin > Derece > Apotemi Aslında kitap alırken en öneli kıyaslama budur. ÖSYM seviyesinde mi kitap değil mi? Çok üzerinde veya çok altında olması arasında hiç bir fark yok. İkisi de işinize yaramaz. Zorluk sıralaması ise: Apotemi > Derece > Metin > 345  "Endemik'in bunlar arasındaki konumu nedir?" derseniz: O bende yok. Seviyesi nasıl bilemiyorum. Alt kısımdan yorum yaparak zorluğunu belirtebilirsiniz. LYS1 İÇİN YAPTIĞIMIZ DENEME ANKETİNİ İNCELEDİN Mİ? Yüksek katılımlı anket sonrasında en iyi yayın denemelerini belirledik. Deneme almadan önce mutlaka oku. Buraya tıklayarak o yazıya ulaşabilirsin. YAYINLARIN KENDİ İÇİNDE ZORLUKLARI Apoteminin kendi içinde zorluk sıralaması: Zorlukta Mat2 > Mat1 genel anlamda zor bir deneme. Bazı yayınlarda YGS yani Mat1 kısmı Mat2 den zor oluyor. Onun için bu kıyaslamayı yaptım.  Derece kendi içinde zorluk sı